april 20, 2024

Wonen Bij

Een leuke woon website

Tips over het gebruik van vezelplaten

2 min gelezen
vezelplaten

Dit artikel gaat over vezelplaten. Wat zijn dat, welke soorten zijn er en waarvoor kunnen ze zoal worden gebruikt.

Wat zijn vezelplaten

Zoals de naam al aangeeft, is een vezelplaat gemaakt van vezels. Die vezels worden bijeengehouden door een bindmiddel. In beginsel werkt dat voor alle soorten vezels. In de praktijk zijn die veelal van vlas, houtspaanders, koolstofvezel, aramidevezel en stro van rijst of riet. Ook voor het bindmiddel zijn er diverse alternatieven. Thermoharders, bijvoorbeeld fenolformaldehyde, worden vaak gebruikt. In het geval van hout, kan het lignine worden gebruikt dat daarin aanwezig is.

vezelplaten

Soorten

Er zijn veel soorten platen, onder meer:

  • Spaanplaat
    Deze platen worden geproduceerd van houtzaagsel, stukjes hout en een bindmiddel.
  • MDF
    MDF bestaat uit fijngemalen houtvezels, die met kunstharslijm wordt gemengd en wanneer droog worden ze geperst.
  • Hardboard
    Ook dit materiaal wordt met houtvezels gemaakt. Het kan zowel nat als droog worden geproduceerd. Droog gemaakte platen zijn aan beide kant glad en de nat gemaakte platen aan een kant. Optioneel kunnen de oppervlakken met lijnolie worden behandeld en tot 170 °C verhit. Na die behandeling heeft het materiaal een hogere buigsterkte en is het beter vochtbestendig.
  • Zachtboard
    Dit wordt ook met houtvezels gemaakt. Er wordt geen bindmiddel toegevoegd, daarvoor dient het lignine, dat zich van nature in hout bevindt.
  • OSB
    OSB wordt gemaakt van diverse lagen van houtschilfers met een bindmiddel. De vorm en dikte kunnen uiteenlopen.

Er zijn nog meer soorten, maar we beperken ons in dit artikel tot de bovenstaande.

Toepassingen

Het aantal toepassingen is zeer groot. Dat heeft te maken met de vele soorten die er bestaan, maar ook binnen die soorten de diktes en nabewerkingen. We noemen hier een aantal toepassingen van de platen: plafonds, deuren, gevelbekleding, constructiehout, interieurinrichting, vloeren, wanden, terrassen, houtbouw, bekisting, meubels en boten. Maar er zijn er veel meer. Je zal per toepassing moeten nagaan welk soort geschikt is daarvoor, maar ook binnen die soort, zoals we al noemden, de dikte en nabewerking(en).